Medycyna zachodnia
postrzega alkohol jako pewne zagrożenie. Alkoholizm natomiast
uznawany jest dziś za jedną
z chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz większej części
naszej populacji. Tymczasem tradycyjna medycyna chińska nieco
inaczej zapatruje się na kwestie związane z uzależnieniami.
Z punktu widzenia
nauki Wschodu alkoholizm jako choroba nie istnieje. Wszystko, co
spożywamy, ma bowiem wpływ nie tylko na nasze codzienne
samopoczucie, ale również na nasze zapotrzebowanie pod względem
wszelkiego rodzaju składników. W rzeczywistości nie jesteśmy więc
uzależnieni od alkoholu, ale od substancji, które pochłaniamy.
Stosowana w nadmiarze sól znacznie wysusza nasze ciało i wywołuje
przykurcz. Spożywanie dużej ilości mięsa wywołuje zastój Qi,
czyli powszechnie nam znaną niestrawność. Prowadzi także do
powstawania silnego napięcia, które trzeba na bieżąco
rozładowywać. Dochodzi do rozgrzania pęcherzyka żółciowego,
przez co stajemy się agresywni i jeszcze bardziej podatni na picie
alkoholu. Jego gorąca natura sprawia, że ma właściwości
relaksujące i odsuwa wszystkie problemy na czas jego spożywania.
Alkohol wpływa także nawilżająco na wysuszony organizm,
jednocześnie ułatwiając trawienie. Najważniejsze jest jednak to,
iż jego nadmierne spożywanie stanowi pochodną złej i
niekorzystnej diety.
Alkohol posiada
różne właściwości, w zależności od jego typu. Silny, taki jak
wódka czy spirytus, bardzo ułatwia trawienie ciężkostrawnych
posiłków. W początkowych stadiach chorób wpływa rozgrzewająco
na organizm człowieka, przez co pomaga zdusić dolegliwość w
zarodku. Czerwone wino, należące do grona słabszych trunków,
decyduje o wzmocnieniu krwi, a jego działanie jest jeszcze bardziej
skuteczne w połączeniu z odpowiednimi ziołami. Piwo ma charakter
neutralny. Jego gorzki smak działa moczopędnie i stosowanie piwa
jest wskazane w kuracji odwykowej dotyczącej uzależnienia od
alkoholu.
Do grona
alkoholików zaliczają się ludzie o zbyt mocnym yang. Trudno
znaleźć takie przypadki wśród osób stosujących dietę
wegetariańską. Odżywiając się dużą ilością dań owocowo –
warzywnych, nasze potrzeby związane z alkoholem, są skutecznie
niwelowane. Natomiast jeśli nasza dieta bazuje na tłustych
pokarmach mięsnych, będziemy pić tym więcej alkoholu, im więcej
będziemy spożywać takich produktów. Wniosek z tego taki, że
dieta wegetariańska to skuteczny środek w walce z uzależnieniem od
alkoholu. Zalecam więc korzystanie z niej wszystkim dotkniętym tym
problemem. Warto przy okazji pić w dużych ilościach piwo
pszeniczne, które działa oczyszczająco oraz pomaga w wydalaniu
soli z organizmu. Dzięki temu dużo łatwiej powstrzymać się od
picia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz