poniedziałek, 9 września 2013

Zła dieta pod płaszczykiem alkoholizmu

Medycyna zachodnia postrzega alkohol jako pewne zagrożenie. Alkoholizm natomiast uznawany jest dziś za jedną z chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz większej części naszej populacji. Tymczasem tradycyjna medycyna chińska nieco inaczej zapatruje się na kwestie związane z uzależnieniami.

Z punktu widzenia nauki Wschodu alkoholizm jako choroba nie istnieje. Wszystko, co spożywamy, ma bowiem wpływ nie tylko na nasze codzienne samopoczucie, ale również na nasze zapotrzebowanie pod względem wszelkiego rodzaju składników. W rzeczywistości nie jesteśmy więc uzależnieni od alkoholu, ale od substancji, które pochłaniamy. Stosowana w nadmiarze sól znacznie wysusza nasze ciało i wywołuje przykurcz. Spożywanie dużej ilości mięsa wywołuje zastój Qi, czyli powszechnie nam znaną niestrawność. Prowadzi także do powstawania silnego napięcia, które trzeba na bieżąco rozładowywać. Dochodzi do rozgrzania pęcherzyka żółciowego, przez co stajemy się agresywni i jeszcze bardziej podatni na picie alkoholu. Jego gorąca natura sprawia, że ma właściwości relaksujące i odsuwa wszystkie problemy na czas jego spożywania. Alkohol wpływa także nawilżająco na wysuszony organizm, jednocześnie ułatwiając trawienie. Najważniejsze jest jednak to, iż jego nadmierne spożywanie stanowi pochodną złej i niekorzystnej diety.

Alkohol posiada różne właściwości, w zależności od jego typu. Silny, taki jak wódka czy spirytus, bardzo ułatwia trawienie ciężkostrawnych posiłków. W początkowych stadiach chorób wpływa rozgrzewająco na organizm człowieka, przez co pomaga zdusić dolegliwość w zarodku. Czerwone wino, należące do grona słabszych trunków, decyduje o wzmocnieniu krwi, a jego działanie jest jeszcze bardziej skuteczne w połączeniu z odpowiednimi ziołami. Piwo ma charakter neutralny. Jego gorzki smak działa moczopędnie i stosowanie piwa jest wskazane w kuracji odwykowej dotyczącej uzależnienia od alkoholu.

Do grona alkoholików zaliczają się ludzie o zbyt mocnym yang. Trudno znaleźć takie przypadki wśród osób stosujących dietę wegetariańską. Odżywiając się dużą ilością dań owocowo – warzywnych, nasze potrzeby związane z alkoholem, są skutecznie niwelowane. Natomiast jeśli nasza dieta bazuje na tłustych pokarmach mięsnych, będziemy pić tym więcej alkoholu, im więcej będziemy spożywać takich produktów. Wniosek z tego taki, że dieta wegetariańska to skuteczny środek w walce z uzależnieniem od alkoholu. Zalecam więc korzystanie z niej wszystkim dotkniętym tym problemem. Warto przy okazji pić w dużych ilościach piwo pszeniczne, które działa oczyszczająco oraz pomaga w wydalaniu soli z organizmu. Dzięki temu dużo łatwiej powstrzymać się od picia.

0 komentarze:

Prześlij komentarz